• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Андрій Озейчук: «В 2022 році Rauta збільшила обсяг виконання будівельних робіт у 2,5 рази»

    29.06.2023

    Про тенденції та інновації на ринку сендвіч-панелей, а також перспективи відбудови розповідає директор Rauta і голова ради директорів УЦСБ Андрій Озейчук.

    Андрій ОзейчукЯкі результати, за вашими оцінками, показав ринок сендвіч-панелей в Україні у 2022-2023 роках?

    У 2022 році ринок сендвіч-панелей скоротився в натуральних одиницях приблизно на 60% порівняно з достатньо успішним 2021 роком, коли попит значно перевищував пропозицію, а ціни стрімко зростали. У першому півріччі 2023 року ми спостерігаємо зниження споживання сендвіч-панелей на рівні 8% порівняно з аналогічним періодом 2022 року, що обумовлено високою порівняльною базою у січні-лютому минулого року. При цьому зараз спостерігається значна активізація інвесторів, які планують відбудову зруйнованих об’єктів.

    Як змінилась робота Rauta з початком повномасштабного вторгнення? 

    З 24 лютого 2022 року, з турботою про безпеку співробітників, Rauta призупинила виконання робіт на всіх будівельних об’єктах, а офісні працівники були переведені в режим дистанційної роботи з повним збереженням заробітної плати та продовжили працювати над поточними і новими проєктами. 

    Для команди Rauta війна стала викликом, але ми швидко зрозуміли, що мусимо робити все належне для допомоги Україні, сплачуючи податки, та піклуватися про співробітників, забезпечуючи їх роботою. Тому ми продовжили працювати в межах можливостей кожного фахівця, а вже від початку квітня 2022 року відновили роботу на всіх будівельних майданчиках. 

    Відновлення ТРЦ Retroville до та після реконструкції


    Одним із основних продуктів Rauta є сендвіч-панелі. Як активні бойові дії вплинули на продажі продукції компанії? 

    Починаючи з 24 лютого 2022 року, кількість замовлень для нових проєктів будівництва скоротилася більше ніж удвічі, а основні поставки здійснювалися на об’єкти, які були розпочаті ще 2021 року. Добре, що майже всі наші замовники швидко відновили будівництво, тому за підсумками 2022 року Rauta мала зниження об’ємів продажів продукції лише на 15% порівняно з 2021 роком, що на фоні значного падіння ринку стало відносно хорошим показником. 

    За рахунок чого компанії вдається розвиватися у складний для будівельної галузі час?

    У 2022 році Rauta збільшила в 2,5 рази обсяг виконання будівельно-монтажних робіт порівняно з попереднім роком. Передусім це відбулося завдяки довірі до компанії з боку постійних клієнтів, а також запуску нових проєктів з відбудови зруйнованих об’єктів у Києві, Бучі, Чернігові та Одесі.

    Завдяки зростанню напрямку будівельно-монтажних робіт та генпідрядних послуг, загальний дохід компанії в 2022 році збільшився на 10% порівняно з 2021 роком.


    З яких сегментів ринку компанія наразі отримує найбільше запитів?

    Український бізнес поступово адаптується до воєнних умов та здебільшого продовжує працювати. Сьогодні є два основних сегменти комерційної нерухомості, в яких власникам важливо якомога швидше відновити свою діяльність – це торгівля і виробництво. Тому саме з цих сегментів ми отримаємо найбільшу кількість запитів на відновлювальні роботи або розрахунки вартості будівництва нових об’єктів.

    Минулого року Rauta розробила технологію безкаркасних будинків із сендвіч-панелей. Які перспективи у цієї технології?

    Технологія безкаркасного будівництва з сендвіч-панелей дозволяє всього за пару тижнів звести будинок, який матиме найвищу енергоефективність та високу довговічність. Така технологія може застосовуватися для спорудження одноповерхових житлових будинків із сендвіч-панелей, а також торгових павільйонів, складів і адміністративних будівель тощо. Враховуючи переваги технології, ми очікуємо, що вона буде затребуваною як під час відбудови України, так і для приватних осіб, які хочуть швидко звести енергоефективний будинок. Ми розробили 5 типових проєктів котеджів площею від 20 до 125 м2, концепція внутрішнього простору яких заснована на простоті та функціональності приміщень.

    будинок з сендвіч-панелей

    Ще однією інновацією від Rauta є технологія зведення багатоповерхових будинків зі стінами з сендвіч-панелей. Наскільки вона цікава девелоперам?

    Сьогодні у нас в роботі вже є три проєкти багатоповерхових будівель з використанням сендвіч-панелей в якості огороджувальних конструкцій. Перший – стіни двоповерхової мансарди історичної будівлі в центрі Києва – завершено, другий – багатоповерховий житловий комплекс у Харкові – знаходиться на стадії поставки сендвіч-панелей, а третій – офісна будівля у Дніпрі –на стадії погодження документації замовником і, сподіваємось, буде реалізовано найближчим часом.

    Також ми бачимо зацікавленість з боку кількох українських девелоперів, для яких є привабливим отримання додаткових 5% площі для продажу, що надає використання сендвіч-панелей. У зв’язку зі значним падінням ринку житлової нерухомості, поки цю інновацію не почали широко застосовувати в сфері будівництва житла в Україні, хоча закордоном вже є успішні приклади.

    Чи має компанія готові кейси з відновлення, що враховують критерії енергоефективності та сталого розвитку?

    У 2022 році Rauta реалізувала 7 проєктів з реконструкції у трьох містах України. В усіх цих проєктах замовники ставили вимоги до високої енергоефективності будівель, оскільки розуміли, що інвестувати в енергоощадні технології краще на етапі будівництва. У більшості реконструйованих об’єктів для підвищення енергоефективності були застосовані сендвіч-панелі Ruukki серії Energy або рішення з утепленням конструкцій мінеральною ватою.

    У 2023 році ми вже працюємо над двома новими проєктами з відновлення у Києві та Миколаєві, в яких замовники також ставлять високі вимоги до енергозбереження і екологічності.

    Rauta є одним з постійних учасників УЦСБ, а спеціалісти компанії активно залучаються до проєктів Асоціації. Що дає компанії участь в УЦСБ?

    Як провідна компанія на ринку огороджувальних конструкцій, ми зацікавлені в його сталому розвитку. Спільними зусиллями з іншими учасниками Асоціації ми долаємо бар’єри розвитку галузі і впроваджуємо нормативні та технічні новації, що вкрай важко зробити одній компанії. За допомогою інструментів, які надає УЦСБ, ми ділимося передовим світовим досвідом та впроваджуємо власні інноваційні розробки.


    Нещодавно Rauta зареєструвалася в каталозі проєктувальників на сайті УЦСБ. Що підштовхнуло вас до такого кроку? Як ви бачите розвиток напрямку проєктних послуг у компанії?

    Rauta постійно розвивається, розширює спектр продукції та послуг, а також використовує різні маркетингові інструменти для просування. Тому присутність компанії в каталозі проєктувальників стала логічним кроком підтримки нашої маркетингової активності, адже це хороший інструмент для залучення нових замовників.

    Сьогодні проєктування здійснюється як додатковий сервіс для клієнтів, які замовляють у Rauta продукцію або послуги генерального підряду. Фахівці компанії вміють проєктувати із застосуванням сучасних технологій, тому в майбутньому ми бачимо хорошу перспективу у наданні комплексних проєктних послуг.

    Чи готова компанія до впровадження в Україні 305 регламенту? Наскільки важливим є його імплементація для будівельної галузі?

    Впровадження 305 регламенту важливе, тому що він одночасно надає певну свободу виробникам продукції і формує прозорі правила гри на ринку.

    Rauta була першою компанією в Україні, яка задовго до імплементації 305 регламенту впровадила декларування сендвіч-панелей ще в 2016 році та фасадних облицювань в 2017 році. З того часу ми працюємо відповідно до вимог 305 регламенту, тож його офіційне впровадження стане для нас формальністю.

    Як ви оцінюєте перспективи розвитку будівельної галузі України в 2023 році? 

    До кінця війни на будівельному ринку основний попит буде формуватися за рахунок реконструкцій будівель і відновлення об’єктів інфраструктури. Після перемоги ми очікуємо на значне зростання будівельного ринку і найбільш успішними зможуть бути ті компанії, які найкраще підготуються до відновлення України.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ