• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Що буде з попитом та ціною на металопрокат наприкінці 2023 року

    10.10.2023

    Сергій Коваленко, комерційний директор національної мережі металоцентрів Vartis розповідає як на ринок металоторгівлі України впливають війна в Ізраїлі, загроза ракетних обстрілів, введення гнучкого курсу валюти та сезонність.

    Сергій КоваленкоВійна на Близькому Сході вплине на світовий ринок металопрокату, зокрема, на ринки, які залежать більшою мірою від турецького експорту, і відіб’ється на українському ринку.  

    Важливими факторами, від яких залежатиме зміна ціни на метал у кінці 2023 і на початку 2024 року, є введення Нацбанком курсу керованої гнучкості та масові ракетні обстріли, які росія може відновити ближче до опалювального сезону.

    Станом на початок жовтня, картина на ринку металопрокату стабілізувалася. На початку 2023 року ми прогнозували ріст українського ринку металопрокату до 15% у відношенні до повоєнного, що й відбулося.

    Ціни на внутрішньому ринку повністю відповідають експортному паритету, тобто ціна в доларах на арматуру, лист, чи профіль в Україні дорівнює ціні на закордонних ринках.

    Ракетні обстріли 

    Повторення масованих ракетних обстрілів, які росія може відновити ближче до опалювального сезону, можуть вплинути на зниження споживання металопрокату.

    Масовані ракетні удари росії по критичній інфрастуктурі України в жовтні минулого року значно вплинули на споживання металопрокату на внутрішньому ринку. Так, якщо у 2022 році у вересні ми спостерігали пік споживання металопрокату, то у жовтні того ж року картина кардинально змінилася. Ми фіксували зниження попиту на 25-30%. В кожні два-три дні після масштабного обстрілу відбувалося критичне зниження споживання металопрокату. Люди боялися будуватися, відповідно метал не продавався. 

    Сезонність

    Природне зниження споживання металопрокату будемо спостерігати через сезонність. Поки погода у вересні та жовтні сприяє будівництву і, відповідно, продажам металу. Коли ж температура повітря опуститься і підуть опади, то ситуація зміниться. 

    Ціни та введення гнучкого курсу 

    З березня-квітня 2023 року на зовнішніх ринках відбувається спад цін на металопродукцію. Це пов’язано зі світовою рецесією, яку прогнозували ще наприкінці 2022 року. Це означає спад попиту, девальвацію валют, зменшення споживання металопрокату. 

    В останні місяці ми не спостерігаємо значної зміни цін на експортних ринках, тому що рівень цін і так вже достатньо знизився. За словами виробників, ціна металопродукції майже відповідає її собівартості.  До слова, така низька ціна на зовнішніх ринках не є загрозою для металургійної галузі України та не відбивається на зменшені об’ємів експорту вітчизняних виробників. 

    Якщо порівняти ціни на металопрокат на внутрішньому ринку в гривнях (на початку 2023 року і зараз), то ми помітимо значне зниження цін. Це залежить значною мірою від рецесії і паритету експортних цін з внутрішньоринковими, а ще від того, що, порівняно з попереднім роком, у 2023 році НБУ не проводив значного пониження курсу гривні. Для прикладу, у липні минулого року, через пониження курсу гривні на 25% відбувся відповідний стрибкоподібний раптовий ріст ціни на метал на внутрішньому ринку. 

    У зв’язку з введенням 3 жовтня гнучкого курсу в Україні, таких раптових змін курсу відбуватися не буде. Натомість зміна цін на металопрокат у 4 кварталі носитиме помірний і поступовий характер. 


    Війна в Ізраїлі 

    Через війну в Ізраїлі, споживання металу на Близькому Сході значно знизиться. Це призведе до того, що об’єми, які виробники, переважно з Туреччини, експортували до цих держав, будуть намагатися продати на інших ринках. Відповідно збільшиться пропозиція та знизяться ціни на експортних ринках.

    Виробники та трейдери на ринку, що падає будуть нести збитки, а країнам це може принести негативні наслідки для економіки. Проте, через введення в Україні гнучкого курсу валют, ці коливання в гривневому еквіваленті можуть бути не такими помітними на внутрішньому ринку. Адже, за прогнозами фінансових експертів, вартість долара ближче до зими в Україні буде поступово зростати. Це автоматично призведе до підвищення ціни на металопрокат і різниця з зниженням експортної ціни у доларах, у гривневому еквіваленті може просто нівелюватися. 

    Тому, рекомендую: той, хто планує закуповувати металопродукцію – не потрібно очікувати можливого зниження вартості металу в гривні.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ